Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Mitä on rogaining?

Rogaining on suunnistusta, jossa joukkueen tulee annetussa määräajassa hakea mahdollisimman monta rastia haluamassaan järjestyksessä. Rastit on pisteytetty eri arvoisesti ja eniten pisteitä määräajassa kerännyt on voittaja.

--


Rogaining on joukkuelaji, jossa korostuvat reitin suunnittelu, suunnistustaito ja kestävyys. Joukkueessa tulee olla vähintään kaksi (2) ja enintään viisi (5) jäsentä.

Joukkueen jäsenet pysyvät yhdessä koko kilpailun ajan ja joukkueen jäsenten tulee leimata kullakin rastilla 90 sekunnin sisällä.

Rogaining-kilpailu alkaa suunnittelujaksolla, jonka aikana joukkueet suunnittelevat, mitkä rastit heidän kannattaa etsiä ja missä järjestyksessä. Vuoden 2019 SM-rogainingissa suunnitteluaikaa on sarjasta riippuen 1-3 tuntia. Varsinainen kilpailuaika alkaa vasta suunnitteluajan päätyttyä erillisestä lähtölaukauksesta. Rogaining-kisan lähtö tapahtuu perinteisesti yhteislähtönä.

Rastit saa kiertää vapaavalintaisessa järjestyksessä ja tavoitteena on kerätä määräajassa mahdollisimman monta pistettä. Eri rasteista saa eri määrän pisteitä, mikä vaikeuttaa reitin suunnittelua.

Rogaining-kilpailut kestävät yleensä useampia tunteja, eli kyseessä on selkeästi kestävyyslaji. Rogainingin “perusmatka” on 24 tunnin kilpailu, mutta käytännön syistä useimmat kilpailut ovat selvästi sitä lyhyempiä, tyypillisesti 2–8 tuntia.

Kilpailun aikana saa koska tahansa palata kilpailukeskukseen syömään, juomaan, lepäämään tai vaihtamaan varusteitaan. Pitkäänkin kilpailuun voi näin hyvin osallistua, vaikka ei olisikaan huippukuntoinen kestävyysurheilija. Maastossa voi liikkua juuri itselle sopivaa vauhtia, pitää taukoja niin paljon kuin haluaa ja tulla pois koska tahansa ennen määräaikaa.

Ainakin osa rasteista pyritään sijoittamaan maaston hienoimpiin paikkoihin. Vapaasti valittavan reitin ohella tämä tekee rogainingista erinomaisen lajin kaikille luonnossa viihtyville.