Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ratamestarin blogi / tammikuu 2019

Posted 1/30/2019

Ilmoittautumisjärjestelmä on auki ja tätä kirjoitettaessa ilmoittautuneita joukkueita on 6 SM tossusarjaan ja 1 SM MTB:hen. Hieno juttu! Osallistumismaksu nousee maaliskuun 31. päivän jälkeen – olisikohan varminta, että ilmoittaudutte saman tien, ettei vahingossa unohdu…

 

Maastossa ei ole käyty, mutta kartta muotoutuu kirjoituspöydän ääressä ja maastolupien kanssa on päästy alkuun.

 

Kun ei varsinaisista järjestelyistä ole mitään sen kummempaa, niin voisin kertoa muutamalla sanalla, minkälaisen varsinaissuomalaisen alueen pohjoiskärjessä kisat käydään. Olisikohan joku, joka haluaa vaeltaa kisoihin Turusta…?

 

Turun pohjoispuolella aukeaa hieno metsien ja soiden verkosto, jonka pohjoiskärjestä löytyy Vaskijärven luonnonpuisto. Alueen läpi kulkee myös vaelluspolkujen verkosto. Hyviä paikkoja etelässä päästä polkujen alkuun ovat Turun Länsikeskus ja Raision Kerttula, miksei myös Turun rautatieasema.

 

Välittömästi Länsikeskuksen pohjoispuolella on Mälikkälän metsäalue, joka on yllättävän hieno ja vanha havumetsäalue. Mälikkälän metsien suojelemiseksi on tällä hetkellä menossa jonkinlainen kansanliike, jonka soisi suojelutavoitteessaan onnistuvan. Tästä eteenpäin kaikki alla nimeltä mainitsemani alueet ovat joko Natura-alueita, luonnonsuojelualueita tai luonnonpuistoja.

 

Mälikkälän läpäisyn jälkeen reitti kulkee kohti Kullaanvuorta. Kullaanvuori on linnuntietä 6,5 km Länsikeskuksesta, ja vuoren huipun kovin askeettinen torni tarjoaa näkymät kauas pohjoiseen, länteen ja itään. Vuori on Turun alueen parhaita näköalapaikkoja. Kullaanvuori on myös hyvä päiväretki- ja lenkkikohde. Nykyisin seudulla näkee kyllä enemmän maastopyöräilijöitä kuin juosten eteneviä, ehkäpä siksi, että ei olla ehkä enää ihan sunnuntailenkkeilijän juoksumatkan päässä Turusta.

Kullaanvuoresta n. 9 km linnuntietä löytyy ensimmäinen hieno avosuo, Rehtsuo. Joka kerta kun olen ensimmäistä kertaa vieraillut näillä seudun laajoilla avosoilla, olen ollut todella hämmästynyt, kuinka hienoja, ”lappimaisia” avosoita seudulta löytyy. Rehtsuo on 3km pitkä avosuo, jossa pesii mm. kapustarinta – lintu, jonka useimmat Lapin-kävijät tuntevat ja jota moni pitää vain pohjoisen lintuna.

 

Rehtsuosta seuraava avosuoalue on Vajossuo, n. 10,5 km Rehtsuosta linnuntietä koilliseen. Matkan varrella reitti kulkee Kangenmiekan vanhojen, hienojen – joskin pieniksi pirstoutuneiden – metsien kautta. Vajossuo on Rehtsuotakin isompi, vielä hieman lappimaisempi. Eikä tästä enää ole pitkä matka Kurjenrahkalle, isoimmalle suoalueelle. Kurjenrahka on tunnettu siitä, että jossain täällä lähistöllä pesii Varsinais-Suomen ilmeisesti ainoa maakotkapari. Pesintä sai alkunsa, kun Korkeasaaresta vapautettu Nelly pariutui ”villin” linnun kanssa. Pesintävuosi 2001 oli historiallinen, sillä pesintä oli ensimmäinen maakotkan pesintä Etelä-Suomessa yli sataan vuoteen: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003983110.html Ihan viimeisten vuosien pesinnöistä en ole mediassa nähnyt uutisia, mutta vuonna 2010 Nelly sai jo seitsemännen poikasensa: https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/140332/VarsinaisSuomen+ainoan+maakotkaparin+poikasesta+tuli+Victoria

 

Kurjenrahkan jälkeen, linnuntietä n. 30 km Länsikeskuksesta, löytyy Pukkipalon metsä, joka on yksi hienoimmista vanhoista metsistä Varsinais-Suomessa – varsinaissuomalainen vastine Keski-Suomen Pyhä-Häkille. Ja lopulta Pukkipalosta n. 12 km linnuntietä sijaitsee Vaskijärven luonnonpuiston eteläraja. Linnuntietä Turun rautatieasemalta Vaskijärvelle on n. 42 km. Siis hyväkuntoiselle 3 päivän rento vaellus. Kartta kannattaa ottaa mukaan, valtion säästöt ovat kohdistuneet myös reitistön opasteisin ja pitkospuihin. Manuaalinen tai digitaalinen kartta on tarpeen, reitistön viitoitus on tänä päivänä vähän niin ja näin, ja vähiten kuljetut polut voivat olla ruohottuneet. Siis jos ei kisaviikolla ole työviikko, niin ei tämä ihan tyhmä ajatus ole valmistautumiseksi SM-kisaan.