Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ratamestarin blogi / elokuu 2018

Posted 8/14/2018

Idea SM-rogan järjestämisestä Turun seudulla heräsi tammikuussa 2018. Kisamaastoksi kaavailtiin ensin Turun saaristoa – sen maastot ja maisemat kun poikkeavat niin paljon sisämaan maastoista, että kokemus olisi ollut hieno varsinkin saaristoa tuntemattomalle. Kaavailut kaatuivat siihen, että saaristoalue on niin pirstonainen, että kunnon kisaa olisi ollut vaikea saada mahtumaan halutulle alueelle. Muutamilla isoimmilla saarilla ongelmaksi muodostui laserkeilausaineiston puute. Ajatus jäi kuitenkin itämään, joten ehkä tulevaisuudessa rogataan saaristossakin.

Sisämaan osalta keskusteltiin myös muutamasta aluevaihtoehdosta. Vaskijärven alue nousi sitten lopulta ykköseksi erämaisuutensa vuoksi. Vaskijärveltä löytyy koskematonta metsää tietysti Vaskijärven luonnonpuistosta, mutta myös muualta, esimerkiksi Koskeljärven seudulta (ja tästähän lukija jo pystyy hahmottamaan kilpailualueen rajat). Vaskijärvi on poikkeuksellisen eristetty alue, jonne emme tietenkään pääse ratoja vetämään, mutta sen läheisyys on aistittavissa myös lähialueilla. Alueella on isoja, ojittamattomia avosoita ja soiden välisillä alueilla vanhaa metsää. Toki iso osa koko kisa-alueesta on metsätalouskäytössä, mutta erämaisen alueesta kokonaisuutena tekee myös asutuksen vähäisyys. Hesarissa oli 5.7.2018 artikkeli Suomen kaupungistumisesta ja siitä hoksattiin, että valittu roga-alue on linjan Pori-Tampere-Lahti-Kotka eteläpuolella Suomen harvimmin asuttua aluetta. Siitä mottomme ”Etelä-Suomen viimeinen erämaa”.

Tätä kirjoitettaessa (14.8.2018) olemme kilpailunjohtaja-Juhan kanssa käyneet kilpailumaastossa vain kerran tänä kesänä. Silti voimme jo tässä vaiheessa todeta, että kisojen infran ja suunnistushaasteen kannalta alue näyttää erinomaisen toimivalta. Tavoitteena on tehdä kisoihin laadukas roga-kartta ja vaativat radat, joilla todella testataan suunnistus- ja reitinvalintataitoja. Maasto luo puitteet monipuoliseen reitinvalintasuunnitteluun, sillä muutamat isommat järvet ja suojelualueet pakottavat miettimään, kuinka kauas itse kunkin kunto kestää lähteä rasteja hakemaan ja missä järjestyksessä kiertoja tehdään. Normaaliin tapaan kannattaa myös miettiä, missä oma partio liikkuu yön pimeimpinä hetkinä.

Seuraavassa postauksessa lisää tietoa esimerkiksi Vaskijärven luonnonpuistosta ja Koskeljärven alueesta.